Kroatien turist guide

Amfiteatern Arena i Pula

Amfiteatern i Pula byggdes under det första århundradet efter Kristus och är den sjätte största i världen. Teatern, som i folkmun kallas för Arenan, rymde ca 23.000 besökare, hade 20 ingångar och användes främst till gladiatorspel under romartiden men även till medeltida riddarturneringar. Idag anordnas till exempel operor, teatrar och baletter på Arenan, likaså konserter av olika slag. Kända kroatiska artister såsom som Sting, Julio Iglesias och Alanis Morissette har spelat här. Dessutom är Arenan plats för Pulas årliga och traditionella filmfestival, vilken funnits sedan 1953.

Arbetet med Arenan tog fart under kejsar Augustus tid men byggdes ut år 79 under Titos regim, då för att användas till just gladiatorspel. På 1400-talet användes sten ifrån amfiteatern till uppförandet av stadens borg och andra byggnader. Fram till dess hade teatern stått i sitt originalskick.

Eftersom Arenan byggdes i en sluttning har den yttre muren tre våningar på sidan mot havet och två på den andra. På det högsta stället är muren 30 meter hög. Pulas Arena påminner stort om Colosseum i Rom med bågformade och rektangulära ”fönster” som löper runt hela byggnaden. Arenan består av 72 sådana bågar på första och andra våningen och 64 rektangulära öppningar på våning tre. Man vet inte säkert, men man förmodar att Arenan förr innehöll stora markiser som fälldes upp för att skydda åskådarna ifrån sol och regn.

Arenan i Pula är sannolikt den mest besökta och mest fotograferade byggnaden i Istrien.