Kroatien turist guide

Bosnien-Hercegovina

Yta: 51 564 kvadratkilometer
Invånare: drygt 4 miljoner
Huvudstad: Sarajevo

Från norr till söder längs med den västra delen av landet omfamnas Bosnien-Hercegovina av Kroatien. Huvuddelen av landet upptas av bergsområden och den korta kuststräckan söderut, på föga 23 kilometer, omsluts av kroatisk mark. De största städerna är Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla och Zenica.

Landet består av tre folkgrupper; bosniaker, serber och kroater. Enligt statistik från 2000 utgörs 48% av bosniaker, 37% av serber och drygt 14% av kroater (övriga 1%). Politiskt styrs landet av ett folkvalt råd där tre personer (en representant för varje folkgrupp) växelvis sitter som president.

Sevärdheter

Mostar - en av de mest besökta turistorterna i regionen Hercegovina. Här utkämpades också slaget vid Mostar under Bosnienkriget. Den kända bron Stari Most sträcker sig över floden Neretva.

Vattenfallen i Jajce - detta fantastiska vattenfall ligger i en grönskande omgivning varvat med klippstenar och utgör förbindelsen mellan floderna Pliva och Vrbas.

Nationalmuseet i Sarajevo - grundades 1888 och fokuserar på kultur och vetenskap med områden inom exempelvis arkeologi, konsthistoria, geografi och historia. Den berömda judiska illuminerade texten Sarajevo Haggadah från 1350 bevaras i museet.

Kort historia

Det var sydslaver som under folkvandringen på 600-talet befolkade området som idag utgör Bosnien-Hercegovina men landets första stadsbildning tog fart först under 1100-talets medeltid. I slutet av medeltiden, omkring 1450, erövrades området av osmanerna och 1848 intogs provinsen av Österrike-Ungern. Efter första världskriget blev Bosnien-Hercegovina en del av federationen Jugoslavien tillsammans med nuvarande Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien och Slovenien. Men 1992 frigjorde sig bosnierna från Jugoslavien och tre år senare slöt man fred med Kroatien och Serbien-Montenegro i det så kallade Daytona-avtalet.

Det svenska fotbollsfenomenet Zlatan Ibrahimoviã har rötter i Bosnien.