Kroatien turist guide

Dubrovnik

Invånare: drygt 50 000

En del har sagt att Dubrovnik är den vackraste staden i Kroatien, den har till och med kallats Medelhavets vackraste juvel, och visst är den älskad. Trots en folkmängd på föga 50.000 vistas här långt fler människor än så, om man inkluderar de hundratusentals turister som besöker staden året om. Bakom den sex meter tjocka och två kilometer långa stadsmuren ligger Stari Grad, den bilfria Gamla stan, med charmiga små gränder, kyrktorn från både barock, gotik och renässans, ljuvliga små torg samt gågatan Stradun i marmor där du hittar de flesta av stadens butiker med souvenirer, kläder, skor, smycken, hantverk och mycket mer. Man förstår varför Stari Grad placerats högt på UNESCO:s världsarvslista.

Ett av skälen till stadens tjusning är den klockrena föreningen av gammalt och nytt, dåtid och nutid. I den mer moderna sidan av staden, längs promenadstråket i stadsdelen Lapad, befinner man sig plötsligt långt ifrån renässans och medeltid. Dubrovnik bjuder här på nybyggda hotell, lyxrestauranger, tennisbana och ljudet från nattklubbarnas diskomusik. Lapads uteserveringar och barer är fullproppade kvällstid och trots myllret av folk är det ändå en avkopplad och gemytlig atmosfär man befinner sig i.

Dubrovnik grundades på 300-talet och tros ha haft stadsmurar redan på 800-talet. Staden bestod tidigare av två områden som bredde ut sig på var sin sida om en kanal. På 1100-talet fyllde man igen den smala kanalen, vilken idag utgör gamla stans gågata, Stradun.

Se och göra

Förutom sol och bad i kristallklart vatten längs både klippstens- och sandstränder samt vid anlagda badterasser finns det en del annat att se och ägna sig åt under sitt besök i Dubrovnik.

Ön Lokrum
Strax utanför staden ligger ön Lokrum, en klippig ö med bra bad, en blommande botanisk trädgård, ett slott och ett kloster samt en nationalpark. Myten säger att det var på Lokrum som Richard Lejonhjärta blev skeppsbruten.

Onofriofontänen
Onofriofontänen uppfördes 1428 och är ett av de mest kända minnesmärken i Dubrovnik. Du hittar den i gamla stan vid gågatans början.

Sommarfetivalen
Passa på att besöka Dubrovnik någon gång mellan den 10 juli och 25 augusti, för då är det festivalstämning i gamla stan. Med konserter, teatrar, operor och mycket mer hålls staden levande i stort sett dygnet runt.

Andra sevärdheter är stadsporten Pile från 1500-talet, Franciskanerklostret där ett av Europas äldsta apotek från 1300-talet finns, Rektorspalatset samt Gamla stans Klocktorn som byggdes 1444.