Kroatien turist guide

Dyka i Kroatien

Den Adriatiska kusten, särskilt kring Kroatien, sägs vara ett av världens bästa och mest spektakulära dykningsområden, vilket förstås har lockat ofantligt många intresserade och nyfikna besökare under åren. Utmärkande flora och fauna i Medelhavet är havsål, languster, abborre och bläckfisk, även havsspindel, eremitkräfta, sjöborre och imponerande och färggranna koraller och sjöbuskar. Den äventyrslystne franske dykaren Jacques-Yves Cousteau lär ha yttrat att av alla undervattensvärldar han någonsin besökt, är området kring Dubrovnik tveklöst ett av de absolut vackraste.

Dyktillstånd

Sedan 2003 är det enligt lag förbjudet att dyka i Kroatien utan en dykarlegitimation från det kroatiska dykarförbundet. En sådan legitimation kan man köpa för 100 Kuna på dykcentran, dykarklubbar och även på vissa turistbyråer längs med kusten, förutsatt att man äger ett dykarcertifikat. Legitimationen varar i ett år från utfärdandet. Man kan dyka med instruktör eller ledare men också individuellt, vilket kräver tillstånd från hamnkaptensmyndigheten och kostar 2400 Kuna. Ta noga reda på i vilka områden det råder dykningsförbud. Exempelvis omfattar det bland annat nationalparkerna Brijuni, Krka, Kornati och Mljet. Observera även att filmning, fotografering och arkeologisk utforskning kräver kulturministeriets tillstånd.

Tips på dykningsområden

Att dyka i Kroatien är som att dyka ner i historien. Landet angreps svårt under andra världskriget vilket man kan bevittna på havets botten där vraken idag är många. Utanför Rovinj i Istrien ligger till exempel:

Baron Gautsch - en passagerarångbåt från Österrike som förliste 1914 till följd av en österrikisk mina. Antagligen det mest berömda vraket i området.

Giuseppe Dezza - en torpedbåt, byggd i Italien, som hittas på 30-35 meters djup.

HMS Coreolanus - en minjagare från England som gick till botten efter att ha gått på en mina 1945.

Andra berömda vrak och platser är:

Lina (Cres) - ett handelsfartyg som fraktade virke till Sicilien. Lina sjönk efter att ha kört på ett undervattensrev i tät dimma.

Rasip (Kornati) - färgrik havsmiljö med en 65 meters klippvägg täckt av koraller. Vattnets klarhet gör det möjligt att se drygt 40 meter ner i djupet.

Tenki (Krk) - ett spännande rev vars topp är belägen endast 3 meter under ytan och som sedan mäter 40 meter ner i djupet. Omkring 9 meter ner finns en 5 meter lång tunnel som går att simma in i och som döljer en minst sagt fascinerande miljö.