Kroatien turist guide

Zagreb


Yta: 641,3 kvadratkilometer
Invånare: ca 1 miljon

Kroatiens största stad Zagreb ligger vid floden Sava och har varit landets huvudstad sedan 1557. Den har dock funnits som befintlig stad sedan slutet på 1000-talet och firade nyligen sin 900:e födelsedag. Zagreb är en spännande och intressant blandning av västra och östra Europa, där vacker arkitektur möter trendiga boutiquer med modern design. Staden är främst en industristad med fokus på mekanisk tillverkning men inhyser även ett av sydöstra Europas största universitet som inrättades 1669.

Nöjesutbudet är stort. Förutom biografer, caféer och restauranger finns gallerior och museum såsom Det Arkeologiska Museet och det fantastiska konstmuseet Mimaramuseet. Dessutom ligger Kroatiens Nationalteater i stan. För shoppingsugna bjuder huvudstaden på massvis av affärer, boutiquer, köpcentrum och varuhus med märken och kläder av kvalitet. Stanna också till på Zagrebs marknadstorg, Dolac, där du sannolikt hittar det mesta du kan tänka dig.

Om du istället lockas av storslagna historiska byggnader, bör du definitivt bege dig till Gornji Grad, tidigare Gradec, som är Zagrebs äldsta stadsdel och nås via trappor eller kabinbana, en slags linbana. Här hittar man till exempel parlamentet, Stenporten, Lortscak-tornet och Sankt Markuskyrkan vars takpannor bland annat bildar Zagrebs stadsvapen.

Bland stadens alla otroliga slott anses Trakoscan vara det i särklass vackraste och mest romantiska. Historikern Gjuro Szabo ska ha yttrat att man blir som trollbunden inte bara under sitt första besök, utan också varje gång man återvänder till området.

Ja, det finns hur mycket som helst att uppleva i denna lilla storstad! Jelacictorget, Tomislavtorget och Strossmayertorget, den botaniska trädgården samt Sankt Stefankatedralen från 1217 som är Kroatiens största romersk-katolska kyrka är fler exempel. I stadens närhet ligger även Medvednica, en fantastisk naturpark perfekt för utflykter. Parkens högsta topp är Sljeme som mäter 1033 meter. På vintern är Sljeme väldigt attraktivt för skidåkare och andra vintersportsdyrkare. Den berömda skidåkaren Janica Kostelic, född i Zagreb, har då och då synts till i backarna.