Kroatien turist guide

Fiska i Kroatien

Kroaterna har en lång tradition av fiske bakom sig och kan därför också erbjuda ett utmärkt fiske med stor variation. Det Adriatiska havet är till exempel den enda, hittills, kända platsen i världen där man kan fånga blåfenad tonfisk. Det är fritt fram att idka fiske i hela det Adriatiska havet utom i nationalparkerna Kornati, Brijuni, Krka och Mljet. Undersök dock noga vad som gäller innan du beger dig ut.

Fiskarter

Det Adriatiska havet bjuder på både små och stora fiskarter. Bland annat kan man hitta makrill, sardin, marulk, svärdfisk, haj och så då den blåfenade tonfisken samt en hel del inhemska arter. Det kan vara knepigt att fånga kalamare, bläckfisk, men det går. Ett tips är att fråga lokalbefolkningen om hur man ska gå tillväga. Prova förslagsvis i Rijeka som är en stor fiskestad.

Fiskekort

I lokala fiskekontor samt på turistbyråer kan du köpa fiskekort, vilket krävs för att få fiska i Kroatien. Det finns ingen minimiålder för köp av fiskekort utan det enda som behövs är en identifikation i form av ID, pass eller likvärdigt. Det går att lösa endags-, 3-dygns-, vecko-, samt månadskort. Endagskortet kostar omkring 60 kuna och veckokortet går på 250 kuna (gäller spö- och spjutfiske).

Ibland arrangeras skräddarsydda fiskeresor till Kroatien från Sverige. Håll utkik!