Kroatien turist guide

Jelsa


Den lilla staden Jelsa ligger på ön Hvar i Kroatien. Staden har under senare år blivit ett allt populärare turistmål för skandinaviska resenärer. I Jelsa hittar du såväl stora hotell som rumsuthyrare, men staden är ändå lugnare och folkligare än storebror Hvar. Trädgårdarna är gröna och bär på agave och bougainvillea.

Staden växte fram på 1300-talet och kom att bli en av Hvars viktigaste fiskehamnar. År 1868 öppnades Dalmatiens första bibliotek här. Vid hamnen ligger ett torg från 1500-talet som är omgivet av uteserveringar, renässanshus och små butiker. Vid torget återfinns också den lilla kyrkan St Johannes (Crvka svetog Ivana), en åttakantig kyrka från 1500 –talet. Innanför torget, mot inlandet, ligger byns äldsta stadsdel med gamla stenhus och trånga, snirkliga gränder.

Det finns en trevlig färskvarumarknad i anslutning till busstationen. Här säljs hemgjort vin med skruvkork, solmogna tomater, äpplen och gyllene aprikoser i korg. Resten av inköpen kan du göra från ett bageri och Konzum ( ja, mataffärerna heter så här) i närheten Lite ovanför byn finns en borg som egentligen är en befäst kyrka. Kyrkan gav byborna skydd från de ottomanska turkarnas härjningar på ön under 1500 –talet. Jelsa har för övrigt inte så många sevärdheter, men det kompenseras av trevliga uteserveringar, bra bad och ett härligt klimat. Fyra kilometer väster om staden ligger Hvars tredje största samhälle Vrboska. Vägen ringlar dit genom pinjeskog. Läge att snöre på diug gummistövlarna och ta en avslappnande eftermiddagspromenad eller motionera av dig lite semesterfläsk, alltså.

Sommartid avgår dagligen båtar till Bol på ön Brac. Turerna avgår från Jelsa på morgonen och återkommer under tidig eftermiddag. De kostar 60 kuna per person. Under högsäsongen avgår även badbåtar till Point Glavica och ön Zececvo. Här hittar du de bästa stränderna i Jelsas närhet. I själva Jelsa går det att bada från betongbryggor och klippor. I hamnen kan du även hyra vattentaxi, en slags mindre motorbåt som mot betalning kör till önskad strand eller ö. Längs Jelsas kust finns även perfekta cykelvägar. Du hyr en cykel i hamnen. Vill du veta mera om Jelsa så kan du besöka den officiella hemsidan www.jelsa-online.som