Kroatien turist guide

Krk


Areal: 405,2 kvadratkilometer
Invånare: ca 16 500

Efter ön Cres på 405,7 kvadratkilometer är Krk (uttalas Körk) den största ön i det Adriatiska havet. Drygt en tredjedel av öns befolkning är bosatt i Krk stad, en hamnstad som bakom stadsmuren inrymmer den förföriska gamla stan med mysiga gränder, småaffärer, souvenirbutiker, caféer och restauranger. På håll ser vi hur Krks katedral sträcker sig över hustaken. Den byggdes på 400-talet och inkluderar de två kyrkorna S:t Margaret och S:t Quirinus. Den mest besökta turistorten på ön är definitivt Baska med sina klippstensstränder. Här, i det stilla azurblå havet, fullkomligt vimlar det av turistande soldyrkare och badsugna barnfamiljer och har gjort sedan 1908. Från Baska är det enkelt att ta sig till grannön Rab med färjan Beska-Lopar.

Ön Krk stoltserar även med slott ifrån 1400-talet. På ett av staden Krks torg, Kamplintorget, hittar vi Frankopanslottet, som tidigare fungerade som en viktig försvarsanläggning. Slottet och katedralen utgör de mest kända sevärdheterna i staden. Varje sommar arrangeras även Krks kulturfestival, också på Kamplintorget, med skådespel, jazzmusik och andra konsertspelningar. Sedan 1980 förbinds Krk med det kroatiska fastlandet via en 1 430 meter lång bro, vilket gör det enkelt att ta sig över med bil.

Orter och sevärdheter

Omnisalj
En ort belägen på en 90 meter hög klippa. Bland sevärdheterna finns ett flertal kyrkor samt Dubecparken med trevliga gångstigar.

Njivice
Tidigare en liten fiskeby först omnämnd år 1474. Det första hotellet byggdes 1930 vilket resulterade i att fler och fler turister anlände till orten. Promenadstråket Antun Kosta sträcker sig 1200 meter mellan Malinska och Kijac.

Malinska
Ligger på öns västra sida och nåddes av turister i slutet på 1800-talet efter utbyggnaden av stadens hamn. Promenera eller cykla längs Rajska Cesta som leder till grannorten Njivice.

Silo
På Malinskas motsatta sida ligger den fridfulla orten Silo där du, förutom sol och bad vid sand- och småstensstränder, kan utforska de gamla ruinerna i närheten av Murvenicabukten. Den 19 juli varje år bjuder staden in till fest med tema ”fiskfrossa”.

Vrbnik
Uppe på en klipphöjd ligger Vrbnik, en stad som utmärks av sina kyrkor men också av biblioteket Vitezic med över 10.000 titlar. Utanför staden sträcker sig långa vingårdar och de flesta restauranger i stan har sin egen vinkällare. Köp med dig en flaska av vinet Vrbnicka Zlahtina, känt över hela Kroatien. Vrbnik är även en omtyckt plats för dykare.

Biserujkagrottan
Myt eller verklighet, men det sägs att den 110 meter långa grottan gömmer dyrbara skatter. Gångstigarna är välskötta och säkra så att vem som helst kan besöka grottan. Två gånger i timmen hålls guidade turer på engelska och italienska. Bege dig norrut för en upplevelse i denna onekligt fängslande sevärdhet!

Solinebukten
I Solinebukten är vattnet varmt ungefär 6 månader om året. Dessutom stiger vattennivån aldrig över 1 meter. Ett stenkast därifrån kan du köpa Adriatiska havets absolut finaste snäck-, mussel- och ostronskal.