Kroatien turist guide

Opatija

Invånare: ca 9000

I Kvarnerbukten på Istriens ostsida, med hälften så många invånare som närliggande Porec, ligger Opatija, denna Adriatiska havspärla. Trots sin ringa storlek inrymmer denna kurort flera pampiga 1800-talsbyggnader såsom hotellet Hotel Kvarner som uppfördes redan 1884. Opatija lockar även till sol och bad med sina fantastiskt fina och välskötta badplatser längs den 12 kilometer långa strandpromenaden Lungomare som kantas av ståtliga palmträd. Utseendemässigt för Opatija tankarna till den franska rivieran och faktum är att orten har kallats för det "Adriatiska havets Nice".

Opatija är en stad med anor ifrån 1100-talet. Orten var då en liten fiskeby dit benediktinermunkar kom för att uppföra ett kloster, en så kallad ”opatija”. Abazia, som staden hette förr, besöktes sedan frekvent av kungar och kejsare och även societeten ifrån Österrike-Ungerns stormaktsvälde anlände hit för att bygga villor och anlägga trädgårdar.

Kombinationen av havsströmmar och det höga berget Ucka som skyddar mot vindar, har givit staden det renaste vattnet i Medelhavet. Även luften är ren, vilket innebär att graderna aldrig sjunker så lågt ens under vintertid. Ute i buktens böljande ljusblå hav skymtar man öarna Krk, Cres och Rab, vilka alla ständigt besöks av begeistrade turister. Innehar man ett dykarcertifikat och vill uppleva omgivningen under ytan ska man bege sig till Opatijas dykcenter för vidare guidning. Ortens position bäddar just för utflykter i den kroatiska skärgården, så varför inte passa på att gästa italienska Venedig över dagen?

För klättrings- och vandringsintresserade lockar Uckabergens naturreservat och skulle man vilja nå höjderna på annat sätt finns det möjlighet att köra upp dit, vilket tar ungefär en timme. För de som vill upptäcka Opatija från cykelsadeln, erbjuder staden också många vackra cykelleder som man inte får missa. Boka även in en utflykt till de idylliska Plitvicesjöarna eller upplev de fängslande Postojnagrottorna i grannlandet Slovenien.