Kroatien turist guide

Plitvicesjöarna

Mellan Zagreb och Dalmatien finner du Kroatiens största och mest berömda nationalpark Plitvice. Den drygt 300 kvadratkilometer stora parken består av 16 sjöar som förenas med gångbroar och imponerande vattenfall. För sin harmoniska samklang av naturlig skönhet och fängslande mystik tilldelades denna magiska plats en placering på UNESCO:s världsarvslista år 1979.

Mer om parken

Nationalparken Plitvice är som hämtat ur en saga och äventyret är näst intill overkligt. De 16 turkosa sjöarna ligger på olika höjder mellan de flera hundra meter höga bergen Mala Kapela och Licka Pljesevica vid källan av floden Korana. I en minst sagt storslagen och vacker miljö kan vi skåda tall- och bokskogar, grottor, källor och unika vattenfall. Sjöarna är rika på mineraler vilket bidrar till att vattenfallsplatåerna ständigt bildar nya formationer. När kalciumkarbonat når sjöns botten skär den in i stenen som då sakta reser sig och växer på bredd och längd.

Djurlivet

Förutom till fots på de slingrande gångbroarna kan man ta sig fram med hjälp av mindre el-båtar samt sightseeing-tåg och bilar som är en del i parkens olika upplevelserutter. Nationalparken har också ett mycket rikt djurliv med arter som björn, varg, rådjur, vildsvin, räv och bäver. Dessutom finns här mer än 140 olika fågelarter, exempelvis hök, uggla, gök, trast och stare. I sjöarna lever även olika fiskarter och överallt i parken fladdrar små fjärilar omkring.

Hjälp till att bevara Plitvicesjöarna

Det är otillåtligt att bada i parkens sjöar och vattenfall. För bevarandet av Plitvicesjöarna löser man dessutom en inträdesbiljett i en av parkens två ingångar. Sommartid kostar en biljett 85-100 kuna för vuxna (annars 55 kuna) och 30-60 kuna för barn mellan 7-14 år. Varje år besöks Plitvice av flera tusen nöjda besökare som utan tvivel förtrollas av den obeskrivliga känsla som parken framkallar. En känsla som definitivt lär sitta i för livet.

De närmaste flygplatserna är Rijeka (95 km) och Zagreb (190 km).