Kroatien turist guide

Porec

Invånare: ca 18000

Utöver de sagolika badstränderna står regionen Istrien för kultur och historia. Med sina medeltida hus och blanka kullerstensgator påminner Porec storligen om grannstaden Rovinj. Gemensamt för städerna är också de romantiska strandpromenaderna omgivna av fager natur och trendiga restauranger, som på sina håll bjuder på levande musik.

I Porecs mitt finner vi St Euphrasiusbasilikan från 500-talet som 1997 blev utvald till UNESCO:s världsarvslista över världens mest betydelsefulla kulturarv. St Euphrasius har öppet dagligen mellan 7-20 och vill man besöka basilikan ombeds man att täcka axlar och knän. Ett annat spår ifrån historien är den ringmur som omger staden, vilken byggdes under 1500-talet som ett försvar för staden och dess invånare mot turkarna.

Porec är en stad som satsat stort på turismen. Exempelvis finns det dubbelt så många hotellsängar som invånare i staden. De flesta hotellen är belägna intill Plava Laguna och Zelena Laguna, som betyder den blå och den gröna lagunen. Här finns också de bästa badplatåerna, lekplatserna, casinohallarna med mera.