Kroatien turist guide

Pula

Invånare: ca 65000

Längst ut på den istriska halvöns sydspets ligger regionens provinshuvudstad Pula. Staden är mest känd för amfiteatern Arena, den sjätte största i världen, som byggdes under århundradet efter Kristus. Precis som i Colosseum i Rom användes Arenan främst till gladiatorspel under romartiden. Idag är den bland annat scen för stadens årliga filmfestival liksom till operor, teatrar, baletter samt konserter av olika slag och kända artister såsom Sting, Julio Iglesias och Alanis Morissette har uppträtt här. En annan ståtlig byggnad, belägen i stadens centrum, är Augustustemplet som är det bäst bevarade romerska templet utanför Italien.

Närheten till Italien har definitivt satt sin prägel på såväl mat som kultur i Pula. Pasta, fisk och skaldjur samt olivolja, vitlök och örter är högst förekommande på restaurangernas menyer. För den som vill göra en utflykt till grannlandet är det enkelt att från Pula centrum hoppa på en av de många katamaranerna som tar en över till Venedig. Det märks tydligt att Pula satsat på turismen. Runt om i staden finns nämligen tydliga informationsskyltar på kroatiska, engelska, italienska och tyska, samt kartor och bilder över staden och dess sevärdheter. Näst efter skeppsvarvet Uljanik är det just turismen som är stadens största inkomstkälla.

Brijuniöarna

Stadens läge gör också Pula till en perfekt utgångspunkt för spännande utflykter. Att rekommendera är Brijuniöarna, som består av Veli (stora) Brijun, Mali (lilla) Brijun samt 12 mindre öar. Öarna har varit bebodda sedan romartiden och har med sitt ljuvliga landskap lockat besökare ifrån hela världen sedan urminnes tider. Det sägs även ha varit den jugoslaviska presidenten Titos favoritplats. På Brijuniöarna kan du besöka nationalparken och safariparken. Populärt är att hyra en cykel och uppleva safariparken på ett lite annorlunda sätt än man normalt gör. Till Brijuniöarna kommer man via hamnen Fazuna i Pula. En biljett kostar runt 70 kuna

Mixen av Pulas historiska monument från romartid och medeltid, caféer och restauranger, moderna nattklubbar och kasinon, stadens hamn samt kustens vackra stränder och romantiska promenadstråk gör Pula till en attraktiv stad för alla åldrar och intressen.