Kroatien turist guide

Rijeka

Invånare: ca 200 000

Rijeka är inte bara Kroatiens tredje största stad, utan också landets viktigaste hamnstad med marinbas, skeppsvarv och oljeraffinaderier. Under en period i början av 1900-talet tillhörde staden Italien och har därför även ett italienskt namn, Fiume. Men efter andra världskriget blev Rijeka en del av Jugoslavien. Staden genomsyras idag av århundrade gamla kyrkor, katedraler, palats och fästningar med konstverk och skulpturer.

Nöjesutbudet omfattar flertalet museum och utställningar, teatrar, biografer och klubbar såsom Indigo, Stereo, Tesla, Teta Roza och Disco Club Fun Academy för att nämna några. Är man intresserad av att veta mer om Rijekas historia är det perfekt att gå på en guidad stadspromenad, där det finns möjlighet att välja bland olika rutter. Turerna gör stopp vid bland annat:

Sevärdheter

Stadstornet (Gradski toranj)
med ett klocktorn ifrån 1600-talet som senast på 1800-talets slut genomgick en renovering.

Naturhistoriska museet
Museet överblickar parken Setaliste Vladimira Nazora och är en jättelik villa med en tradition ifrån 1876.

S:t Sebastiankyrkan
En charmig, lite mindre kyrka ifrån renässansepoken, som enligt inskriptionen ovanför träporten grundades år 1562 av Ivan Dotic.

Modellopalatset
Denna gula byggnad med vita knutar är en vacker förening mellan renässans och barock och är rik på fascinerande detaljer på både utsida och insida. Palatset stod klart 1885. Idag omfattar det bland annat Rijekas stadsbibliotek.

Trsat
En medeltida fästning med spännande mysterier och dyrbara monument. Namnet Trsat har sitt ursprung långt tillbaka i tiden då keltiska stammar levde i området. Det keltiska ordet ”tarsa” betyder ”backe ovanför floden”.

Det allra första universitetet i Rijeka anlades 1627 men staden har numera ett mer modernt universitet bestående av 10 fakulteter och omkring 20 000 studenter. Det invigdes 1973. I övrigt rymmer staden två stora skeppsvarv; Viktor Lenac med 1200 anställda där majoriteten arbetar med reparation och ombyggnad, och 3 MAJ (Brodogradiliste) som med omkring 3250 medarbetare fokuserar på produktion av bland annat oljetankers och containerfartyg, även en del mindre passagerarfartyg samt yachter. Namnet är till minne av dagen då staden befriades ifrån den tyska ockupationen efter andra världskriget.