Kroatien turist guide

Shopping i Kroatien

De bästa shoppingstäderna sägs vara Zagreb, Split och Zadar. Där hittar man mängder av kläder, smycken och det mesta du kan tänka dig. I Zagreb finns det absolut flest affärer, köpcentrum och varuhus med bland annat märkes- och kvalitetskläder. Även de trendigaste modeboutiquerna med det senaste från både Italien och Frankrike finns här, men priserna på märken som Mexx, Versace och D&G är ungefär likvärdiga med de i Sverige. Så är man på jakt efter det senaste modet till bra priser är Kroatien troligtvis inte det rätta stället att leta på.

Något som dock lockar såväl turister som invånare är marknaderna. Besök Dolac, vilket är Zagrebs marknadstorg. Där, precis som på de flesta orters marknader, finns allt ifrån kläder, skor, hantverk och broderier till frukt, grönsaker, färsk fisk, ost, hemmagjord olivolja och mycket mer. Enligt tradition brukar man säga att den bästa olivoljan har sitt ursprung i kroatiska Tar, en ort som ligger ca 1 mil från Porec, den största semesterorten i regionen Istrien. Den kända olivoljan finns att köpa i vanliga mataffärer samt i ”Vinotecas”. En annan populär vara på marknaderna är drycken Rakija, som är gjord på druvor smaksatt med kryddor eller örter. Ibland kan man hitta små försäljningsstånd längs vägkanten där de sitter och säljer både olivolja och Rakija. Håll utkik!

Kravatt- och slipstillverkningen är av hög kvalitet i landet. Kravatten kommer ursprungligen ifrån en halsduk som bars på 1600-talet. Knytningen heter på franska ”á la cravate” - ”på kroatiskt vis”. Ön Pag är känd för sin tillverkning av ett spetstyg från renässansen samt för fårosten Paski sir och i istriska Rijeka finns möjligheten att köpa det lyckobringande smycket morcic.

Öppettiderna för affärer varierar beroende på ort, dag och säsong. Under säsong är det vanligtvis öppet längre. Måndag-fredag 8:00 – 20:00 och lördagar 8:00 – 14:00 brukar gälla. På somrarna är det ofta söndagsöppet.

Att pruta är inte särskilt vanligt i Kroatien.