Kroatien turist guide

Slovenien

Yta: 20 273 kvadratkilometer
Invånare: drygt 2 miljoner
Huvudstad: Ljubljana

Med ungefär 50 % skogstäckt landyta är Slovenien Europas tredje skogstätaste land efter Finland och Sverige. Naturen växlar mellan alptoppar och den 47 kilometer långa kustremsan mot det Adriatiska havet. Det högsta berget är Triglav, som sträcker sig 2 864 meter upp i skyn. Berget är avbildat på den slovenska flaggan.

Man förmodar att slovenernas förfäder, sydslaverna, har bosatt sig i trakten på 500-talet och omkring 500 år senare skrevs de första slovenska skrifterna. 1926 blev Slovenien en del av Jugoslavien, som de sedan förklarade sig självständiga ifrån den 25 juni 1991. Slovenien blev medlemmar i både NATO och EU 2004 och tre år senare även i EMU. Den nuvarande presidenten heter Janez Drnovsek.

Sevärdheter

Bland sevärdheterna finns exempelvis grottorna i Postojna, som enligt inristningar i bergväggen besöktes redan år 1213. De mest berömda badställena är grannorterna Piran och Portoroz med närhet till en vacker stadskärna samt den italienska och den kroatiska statsgränsen.

Staden Lipica i den slovenska regionen Kras kännetecknas av sitt stuteri från 1580 där vita lipizzanerhästar, kända från Spanska ridskolan i Wien, föds upp. Slovenien lockar också skidturister som främst beger sig till Maribor, landets näst största stad. Här är det ofta tävling i flera olika skidsporter. Slovenien är för övrigt tillverkare av det kända skidmärket Elan.