Kroatien turist guide

Ta sig runt i Kroatien

BIL
Kroatien har ett väl utbyggt motorvägsnät och eftersom infrastrukturen är viktig för den ekonomiska förbättringen i landet, satsas det idag miljoner på uppbyggandet av vägnätens kvalitet. Men då olyckor förekommer i hög utsträckning är det klokt att vara extra försiktig på vägarna. Trafiken är tät, speciellt längs kusterna under somrarna. Det är inte ovanligt att bilköer uppstår. Viktigt för utländska besökare är att alltid bära med sig giltigt pass eller annan identifikation på vägarna. För utlandsregistrerade fordon är det också obligatoriskt att material för första hjälpen samt extra glödlampor finns i bilen. Observera även att halvljus ska vara påslagen och att bilbälte alltid ska användas. Enligt lag är det också förbjudet att prata i mobiltelefon under bilkörning. Gränsen för rattfylleri går vid 0,5 promille. Kroatien har högertrafik.

TAXI
Man får lätt tag på en taxi i storstäderna och de kör i regel på taxameter.

BUSS
Det bästa och snabbaste sättet att ta sig runt på som turist är med buss. De är i regel nya och av hög kvalitet, dessutom är de mer flexibla än exempelvis tåg. Bussbiljetter kan köpas på busstationen eller på bolagets huvudkontor. Busskort finns inte. Priset för en biljett varierar mellan olika bussbolag och hos en del bolag får man rabatt om man löser en tur- och returbiljett. Observera dock att din biljett endast gäller på just det bolagets bussar.

TÅG
Kroatiens järnvägsnät byggdes ut då landet var en del av Österrike-Ungern och har idag fler förbindelser till österrikiska Wien än till de egna städerna. Regeringen beslutade för ett tag sedan att rusta upp både järnvägar och tåg. Moderniseringen påbörjades under 2007 och beräknas vara klar år 2013, då med snabbare förbindelser mellan bland annat hamnstaden Rijeka och huvudstaden Zagreb. Det är billigare att resa med tåg än med buss, men det tar längre tid. Som tågresenär i Kroatien bör man tänka på att vara försiktig vid på- och avstigning, eftersom det många gånger är långt avstånd mellan avsats och plattform.

BÅT
Som kustland är sjöfarten, inte helt oväntat, en central del för kroaterna. Med 66 bebodda öar är även invånarna i stort behov av flera färjförbindelser. Populärt bland turister är just att uppleva kusten via dessa förbindelser. Fråga på turistkontoret. Viktiga hamnar är Rijeka, Sibenik, Dubrovnik, Split och Zadar.

FLYG
Inrikesflyg går från Zagrebs flygplats Pleso till de större städerna, men är inte ett lika populärt transportalternativ med tanke på landets storlek.

CYKEL
Är man intresserad av att uppleva Kroatien från en cykelsadel, både längs kusten, i bergen eller på öarna, finns det i Istrien omkring 2600 km speciella cykelvägar till förfogande.