Kroatien turist guide

Ungern

Yta: 93 030 kvadratkilometer
Invånare: 10,1 miljoner (2006)
Huvudstad: Budapest

Ungern är ett land vars historia leder oss ända tillbaka till 800-talet, då magyariska stammar vandrade från nuvarande Ryssland till slätten vid Donau. Man menar dock att år 1001, då kung István I antog kristendomen, är begynnelsen för landets historia. Ungern har sedan styrts av bland annat det Osmanska riket och av österrikiska habsburger samt ingått i unionen Österrike-Ungern. Under andra världskriget intogs Ungern av tyskarna men befriades 1945 av sovjetiska trupper.

Huvudstaden Budapest delas av floden Donau i det historiska Buda i väst och det mer moderna Pest i öst. Till Budapest och Ungern åker den natur- och kulturintresserade för att uppleva fantastiska platser såsom Hjältarnas torg med Stadsparken och en av Europas största badhusanläggningar, Szécsenybadet, i närheten. Margaretaön, Balatonsjön och trolska Donau samt ståtliga byggnader som Parlamentet i Budapest och Matthiaskyrkan är andra sevärdheter.

Shoppingsugna bör bege sig till huvudstadens centrum och Váci Utca som är stadens bästa shoppingstråk. Att handla i Ungern är oftast billigare än i Sverige. Speciellt utmärkande för landets matkultur är rätterna gulasch, langos och pörkölt, även salami och paprika förknippas med det ungerska köket.

Sedan 2004 är landet med i den Europeiska Unionen. Nuvarande president heter László Sólyom.