Kroatien turist guide

Zadar

Invånare: ca 80 000

På den dalmatiska kusten mellan städerna Rijeka i norr och Split i söder föddes år 400 f.Kr en stad vid namn Zadar. I flera hundra år låg staden under romerskt styre, vilket man ser spår av än idag på sin vandring genom staden. Zadar har nämligen ett flertal monument och andra minnesmärken kvar ifrån den tiden. Under folkvandringen på 600-talet fylldes området sakta av slaverna och 200 år senare även av kroatiska stammar. Zadar kom därefter att växelvis styras från både Republiken Venedig och Ungern under hela medeltiden. Efterkrigstiden blev en tid för återuppbyggnad av staden som då, i likhet med Split, växte snabbare än någonsin i det nya Jugoslavien. Flera industrier frodades och även turister strömmade nu in.

Staden präglas som sagt av de gamla romerska monumenten, där man kan nämna stadsmuren, forum, basilikan och även ruinerna av en amfiteater. Men Zadar består också till stor del av medeltida kyrkor, palats och kloster. Turisterna flockas även i den drömlika skärgården där utflykter till ön Dugi Otok, Nationalparken Kornati samt båtresor till Rijeka är populärt. Innanför Zadars stadsmur kantas de marmortäckta smågränderna av affärer, serveringar och juvelerare. Det finns även casinon och nattklubbar och i hamnen kan du köpa nyfångad fisk. Strax utanför staden finns möjlighet till mer shopping på ett av Zadars största köpcentra och på taxiavstånd ligger landets största diskotek, Saturnus. På fredagarna bjuder Zadar in till fest då stadens restauranger låter oss provsmaka från menyn. Dessutom underhålls vi av lokala artister.

Sevärdheter

Nationalparken Kornati
Kornati är en ögrupp på 300 öar i Zadars skärgård som i huvudsak är obebodd. På den största ön, Kornat, finner vi Nationalparken Kornati där vilda och ljusa klippor likt en vacker målning möter ett ljusblått hav. Parken upptar ett område på närmre 220 kvadratkilometer bestående av 89 öar och är tveklöst Zadars populäraste utflyktsmål. Du når Kornati dagligen med båt. Biljetter finns att köpa i hamnen.

Sankt Donatuskyrkan
Kyrkan är mer än 1100 år gammal och därmed en av Kroatiens äldsta. Kyrkans grundsats vilar på romerska pelare, vilket beror på att den byggdes ovanpå resterna av ett romerskt tempel. Vid utgrävningar omkring Sankt Donatuskyrkan har man bland annat hittat romerska bostäder.

Havsorgeln Morske Orgulje
I en nybyggd pir ligger sedan 2005 Zadars i särklass mest unika mötesplats, havsorgeln. Ur 35 stycken orgelpipor under vattnet strömmar slumpmässig musik ut beroende på hur hårt och fort vattnet trycker in i dem. Många invånare i staden besöker piren kvällstid efter en hektisk dag för att koppla av till de harmoniska tonerna.

Sankt Mariakyrkan
Uppfördes av ett sällskap Benediktinmunkar för mer än 900 år sedan men förstördes nästan helt under andra världskriget. Allt som fanns kvar då var ena väggen av ett tillhörande klocktorn. Utifrån den återuppfördes sedan kyrkan.